Met de wintertijd, kou, sneeuw en andere ellende in het vooruitzicht rijst de vraag: hoe zorg jij dat je fit blijft in de winter? Lekker bootcampen in het park na het eten of een zomers rondje wielrennen met je vriendinnenclub wordt steeds lastiger dus is het een mooi moment om te kijken naar de alternatieven.

Trailrunning
Trailrunning is een vorm van hardlopen die plaatsvindt op onverharde paden, meestal in natuurgebieden zoals bossen, bergen, heuvels, en andere ruige terreinen. Het verschilt van traditioneel hardlopen op verharde wegen of atletiekbanen doordat het hardlopers in contact brengt met de natuur en hen uitdaagt met variabele en vaak uitdagende terreinomstandigheden.

Sportschool
De sportschool is natuurlijk een mooi alternatief waar je lekker warm en droog aan je killerbody kunt werken en je er dus zelfs met kerst fris-en-fruitig bij zit. Je hebt de keuze uit krachttraining of de meer cardio(vasculaire) activiteiten zoals hardlopen op loopbanden, fietsen op hometrainers, roeien op roeimachines en elliptische trainers. Vind je het lastig om dit in je eentje te doen? Veel sportscholen bieden groepslessen aan, zoals yoga, pilates, Zumba, spinning en aerobics. Deze lessen worden vaak geleid door instructeurs en zijn een geweldige manier om in een groep te trainen en gemotiveerd te blijven.

Mountainbiken of gravelfietsen
Favoriete winteractiviteit bij wielrenners is om de mountainbike weer eens uit de schuur te halen. Met behulp van deze fiets kun je beschut door de bossen fietsen en rij je ook wat veiliger op de weg. Ideale gelegenheid om dus de mountainbike routes in de buurt te verkennen. Houd er wel rekening mee dat het eerder donker is en dus kan goede fietsverlichting een aanrader zijn. Ben je nieuw op de mountainbike, kijk dan of je aan kunt sluiten bij een groepje of ga eens op pad met een mountainbike trainer voor een trainingssessie of mtb clinic.
De afgelopen jaren heeft de gravelfiets ook een grote vlucht genomen. De gravelfiets zit eigenlijk tussen een racefiets en een mountainbike in en is daarmee een populaire fiets waarmee je prima de meest Nederlandse bossen en routes kunt bedwingen. Gravelfietsen of mountainbiken in de winter vergt overigens wel wat extra’s van je materiaal en uitrusting.

Hometrainer
Wil je wel binnen sporten maar is de drempel om iedere week naar de sportschool te gaan te groot? Dan is een hometrainer een optie. Met behulp van een loopband, roeiapparaat of indoor fiets kun je op ieder moment dat je dat wilt je training afwerken. Qua hometrainers zijn er veel verschillende mogelijkheden:

  1. Recumbent hometrainer: Deze hometrainer heeft een comfortabele zitpositie met een rugleuning en is ideaal voor mensen die rugproblemen hebben of liever in een liggende positie trainen.
  2. Upright hometrainer: Dit is een standaard hometrainer waarop je rechtop zit tijdens het trappen. Ze nemen over het algemeen minder ruimte in beslag dan recumbent modellen en zijn geschikt voor mensen die een meer traditionele fietservaring willen.
  3. Spinfiets: Spinfietsen bootsen de ervaring van een racefiets na. Ze hebben een zwaar vliegwiel en stellen je in staat om intensieve trainingen uit te voeren, zoals spinninglessen. Deze zijn geweldig voor mensen die van intensieve cardio houden.
  4. Opklapbare hometrainer: Als je beperkte ruimte hebt, kan een opklapbare hometrainer een goede keuze zijn. Deze kunnen worden opgevouwen en opgeborgen wanneer ze niet in gebruik zijn.
  5. Hometrainers met programma’s en tracking: Sommige hometrainers zijn uitgerust met ingebouwde programma’s die je training kunnen variëren en uitdagen. Ze kunnen ook functies hebben voor het bijhouden van je hartslag, snelheid, afstand en calorieverbranding.
  6. Elektrische hometrainer (ergometer): Deze hometrainers genereren elektriciteit terwijl je trapt. Ze meten je vermogen in wattage en kunnen worden gebruikt voor zeer nauwkeurige en gestructureerde trainingen.

Geen enkel excuus dus om thuis op de bank te blijven zitten 🙂 Have fun!

Categories:

No responses yet

Geef een reactie